0

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Η Κλάδης Ενεργειακή είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Vladar Batteries για τον ελλαδικό χώρο. Τα προϊόντα της Vladar χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και  αντοχή στο χρόνο καθώς είναι σχεδιασμένες να αντέχουν ακόμα και στις αντίξοες συνθήκες του ευρωπαϊκού βορρά. Η Vladar Batteries κατέχει πολυετή εμπειρία στην κατασκευή μπαταριών και έχει μια ευρεία γκάμα προιοντων που καλύπτουν όλο το φάσμα στην αποθήκευση ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το 94% όλων των τραίνων που κινούνται με diesel, είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες από την Vladar Batteries. Η γκάμα της Vladar Batteries περιλαμβάνει μπαταρίες για χρήση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, traction μπαταρίες και μπαταρίες για χρήση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Λίγα λόγια για τις μπαταρίες

Οι μπαταρίες είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο στα διάφορα συστήματα ανανεώσιμων πηγών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Η μπαταρία είναι ουσιαστικά ένα «δοχείο» που αποθηκεύει ηλεκτρισμό. Η αποθηκευμένη, στις μπαταρίες, ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο όταν απαιτηθεί.  Οι μπαταρίες είναι βασικά ο μόνος τρόπος αποθήκευσης του συνεχούς ρεύματος (DC) που παράγεται από πηγές όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι ανεμογεννήτριες, κ.α. Φανταστείτε τις μπαταρίες σας σαν ένα «κουβά» , με μια μικρή τρύπα στον πάτο,  γεμάτο  ενέργεια όπου τα Voltage είναι η πίεση και τα ampere η ροη. Καθώς ρίχνουμε νερό μέσα στον κουβά αυτό στάζει σιγά σιγά από τον πάτο με συνέπεια να έχουμε χρησιμοποιήσει 12 lt νερό για να γεμίσουμε τον κουβά των 10 lt. Με τον ίδιο τρόπο, το μέγεθος του κουβά είναι αναλογικό με τις AH ενέργειας που έχουν οι μπαταρίες , δηλ. πόση ενέργεια χωράνε.

Η τεχνολογία πίσω από τις μπαταριές

Η τεχνολογία των μπαταριών δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 100 χρόνια. Ο τυποποιημένος τρόπος κατασκευής περιλαμβάνει το γέμισμα πλακών μολύβδου σε θειικό οξύ. Η χημική αντίδραση μεταξύ των θετικά φορτισμένων πλακών μολύβδου και τον αρνητικά φορτισμένου οξέως, επιτρέπει στην μπαταρία να αποθηκεύει ενέργεια και να «παρέχει» ηλεκτρισμό. Το πάχος των πλακών του μολύβδου συνδέεται άμεσα με το χρόνο ζωής των μπαταριών καθώς οι πλάκες φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου. Μεγαλύτερες πλάκες χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες βαθέως εκφόρτισης

Χρόνος ζωής των μπαταριών

Οι περισσότερες απώλειες ενέργειας, με τη μορφή θερμικής ενέργειας,  που υφίστανται κατά τη διάρκεια της φόρτισης και αποφόρτισης των μπαταριών οφείλονται σε εσωτερικές αντιδράσεις. Οι δείκτες αποδοτικότητας είναι σχετικά υψηλοί αν λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότερες μπαταρίες μόλυβδου αποθηκεύουν περίπου το 85% με 95% της ενέργειας που λαμβάνουν. Οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης, που χρησιμοποιούνται, για εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι σχεδιασμένες για αποδοτική χρήση πολλών ετών, με την προϋπόθεση πως χρησιμοποιούνται και συντηρούνται σωστά. Η σωστή χρήση και συντήρηση των μπαταριών παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην διασφάλιση πολλών ετών αποδοτικής χρήσης. Οι πιο σημαντικοί λόγοι απομείωσης του χρόνου ζωής των μπαταριών είναι η απώλεια του ηλεκτρολύτη λόγο υπερφόρτισης ή υποφόρτισης, υπερβολικές δονήσεις, ψύχος ή υπερβολική ζέστη ή χρησιμοποιώντας νερό της βρύσης σε μπαταρίες ανοιχτού τύπου.

Βασικοί τύποι μπαταριών

Ανοιχτού τύπου

Ο πιο διαδεδομένος τύπος μπαταρίας

Μεγάλος χρόνος ζωής

Μικρότερο κόστος ανά amph

Χρειάζονται συντήρηση

Χρειάζονται χώρο με πολύ καλό εξαερισμό

Kladis Energy eshop
Κλειστού τύπου

Δε χρειάζονται συντήρηση

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο εξαερισμό

Πιο ακριβές από τις ανοιχτού τύπου

Kladis Energy eshop
Λιθίου

Μικρές σε όγκο

Πιο αποδοτικές

Μεγάλο κόστος κτήσης

Τεχνολογία σε πολύ αρχικό στάδιο

Kladis Energy eshop